- Szczegóły
- Patrycja Pruszkowska
- Kategoria: Projekty
- Odsłony: 122
W dniu dzisiejszym zostaliśmy zaproszeni do siedziby firmy naszego włoskiego partnera, EProjectConsult, gdzie miała miejsce oficjalna finalizacja praktyk na Sycylii. Wydarzenie zostało połączone z uroczystym wręczeniem certyfikatów uczestnictwa w mobilności w ramach projektu Erasmus plus, partycypantom projektu Tecnica Siciliana.
Zapraszamy do fotorelacji z tego wydarzenia.
- Szczegóły
- Patrycja Pruszkowska
- Kategoria: Projekty
- Odsłony: 120
Włosi goszczą nas w różnych miejscach miasta, wszędzie racząc typowymi specjałami sycylijskimi. Jedną z takich restauracji jest DOP - najlepsza restauracja w Barcellonie. Termin Denominazione di Origine Protetta, w skrócie DOP, to włoskie oznaczenie jakości, które potwierdza autentyczność i pochodzenie konkretnego produktu spożywczego. Ta klimatyczna restauracja wykorzystuje sezonowe lokalne surowce i starożytne receptury, ręcznie przetwarzane, aby przekazać smaki Sycylii.
- Szczegóły
- Patrycja Pruszkowska
- Kategoria: Projekty
- Odsłony: 104
Po zgiełku i gwarze Palermo wyruszyliśmy na północne wybrzeże Sycylii do malowniczego Cefalu - niewielkiego miasteczka w przepięknym otoczeniu Morza Tyrreńskiego oraz gór, ktorego bezpośrednim tłem jest potężna skała – La Rocca - wizytówka Cefalu. Właśnie z tego miejsca podziwialiśmy urzekający widok na czerwone dachy miasteczka, lśniące w słońcu kamienne wieże katedry i sięgający po horyzont lazur wody.
Miejsce to zamieszkiwane było już od czasów prehistorycznych. Według legend jako pierwsi pojawili się tutaj Giganci, a w 1238 r. p.n.e. dotarł tu Herkules, aby na potężnej skale wybudować świątynię na cześć Jupitera. Powstanie miasta datuje się na V w. p.n.e.
Czas wolny spędziliśmy na zażywaniu kąpieli słonecznych, morskich i plażowaniu.
- Szczegóły
- Patrycja Pruszkowska
- Kategoria: Projekty
- Odsłony: 98
W wolnym czasie, czyli przed pracą lub po, praktykanci eksplorują Barcellona Pozzo di Gotto, plażują, smakują street food, na przykład "U Ali Baby" bądź też robią pranie w pobliskiej pralni. Wychodząc, odmeldowują się załączając zdjęcie wychodzącego składu wraz z miejscem wyjścia.
- Szczegóły
- Patrycja Pruszkowska
- Kategoria: Projekty
- Odsłony: 89